Burfi Buah Kering Dan Kacang
Burfi buah kering dan kacang
Bahan-bahan:
- ¼ cawan minyak sapi
- ½ cawan susu Dutch Lady
- 2 cawan Susu Tepung Krim Penuh Dutch Lady
- ½ cawan gula tepung
Langkah-langkah
- 1Panaskan ¼ cawan minyak sapi dalam kuali yang berat, biarkan minyak sapi cair.
- 2Masukkan ½ cawan susu, gaulkan kedua-dua bahan dengan api perlahan.
- 3Perlahan-lahan masukkan 2 cawan Susu Tepung Dutch Lady, kacau rata hingga sebati susu tepung.
- 4Masak selama 2-3 minit, kacau terus tanpa henti sehingga susu mula pekat.
- 5Masukkan ½ cawan gula tepung, masak selama 4-5 minit.
- 6Masukkan secubit serbuk buah pelaga.
- 7Setelah nampak adunan bertukar lembab, masak hingga teksturnya menjadi lebih kering.
- 8Ambil sedikit bahagian untuk menyemak konsistensi. Ia sepatutnya kebanyakannya kering tetapi sedikit melekit untuk disentuh.
- 9Biarkan adunan sejuk sepenuhnya.
- 10Masukkan beberapa buah kering dan kacang (pistachio, gajus, badam)