Search

Burfi Buah Kering Dan Kacang

Diperbuat dengan Susu Tepung Penuh Krim Dutch Lady
Burfi buah kering dan kacang

Burfi Buah Kering Dan Kacang

Burfi buah kering dan kacang

Bahan-bahan:

  • ¼ cawan minyak sapi
  • ½ cawan susu Dutch Lady
  • 2 cawan Susu Tepung Krim Penuh Dutch Lady
  • ½ cawan gula tepung

Langkah-langkah

  • 1Panaskan ¼ cawan minyak sapi dalam kuali yang berat, biarkan minyak sapi cair.
  • 2Masukkan ½ cawan susu, gaulkan kedua-dua bahan dengan api perlahan.
  • 3Perlahan-lahan masukkan 2 cawan Susu Tepung Dutch Lady, kacau rata hingga sebati susu tepung.
  • 4Masak selama 2-3 minit, kacau terus tanpa henti sehingga susu mula pekat.
  • 5Masukkan ½ cawan gula tepung, masak selama 4-5 minit.
  • 6Masukkan secubit serbuk buah pelaga.
  • 7Setelah nampak adunan bertukar lembab, masak hingga teksturnya menjadi lebih kering.
  • 8Ambil sedikit bahagian untuk menyemak konsistensi. Ia sepatutnya kebanyakannya kering tetapi sedikit melekit untuk disentuh.
  • 9Biarkan adunan sejuk sepenuhnya.
  • 10Masukkan beberapa buah kering dan kacang (pistachio, gajus, badam)