Search

Resipi

Susu semestinya lazat dan bernutrisi, tetapi selain menjadikannya gabungan klasik bersama bijirin, susu sebenarnya adalah ramuan serba guna yang boleh digunakan dalam pelbagai hidangan. Cubalah resipi lazat ini untuk merasai kebaikan susu Dutch Lady dalam pemakanan seharian anda untuk meningkatkan protein dan kalsium.

Pai Susu Kocak Strawberi

Bahan-bahan

  • 1 paun inti strawberi segar, dikupas dan dihiris
  • ¼ cawan gula pasir halus
  • ¼ aiskrim vanila
  • ½ cawan susu berperisa strawberi Dutch Lady
Lapisan Kerak Kon Wafel
  • 8 kon wafel
  • 5 sudu besar mentega tanpa garam, dicairkan
  • ¼ cawan gula pasir halus

Langkah

  • 1Masukkan gula dan hirisan buah strawberi. Perapkan selama lebih kurang 30 minit sehingga sebati dan berjus.
  • 2Sementara menyediakan kerak. Gunakan pengisar atau pemproses makanan, hancurkan kon wafel sehingga halus. Campurkan dengan mentega yang telah dicairkan bersama gula dan kacau sekata. Tuangkan ke dalam pinggan pai. Sejukkan seketika.
  • 3Setelah strawberi sebati dan berjus, campurkan dengan aiskrim, susu dan buah strawberi dan kacau sehingga sebati. Tuangkan ke dalam lapisan kerak dan masukkan di dalam peti sejuk selama 4 jam, atau sehingga boleh dihidangkan.
  • 4Untuk menghidang, biarkan pai lembut sebelum memotong dan hiaskan dengan krim putar jika anda mahu.