Aiskrim DIY
Bahan-bahan
- ¾ cawan gula putih
- 1 cawan krim putar
- 2 ¼ cawan susu biasa Dutch Lady atau susu berperisa pilihan anda
- 2 sudu kecil ekstrak vanila
Langkah
- 1Kacaukan gula, krim dan susu ke dalam periuk di atas api kecil sehingga larut dan buih kecil mula muncul di sekitar tepi periuk.
- 2Pindahkan campuran krim ke dalam bekas seperti cawan penyukat yang besar. Masukkan ekstrak vanila dan sejukkan di dalam peti sejuk selama lebih kurang 2 jam, sejukkan semalam juga lebih baik.
- 3Tuangkan campuran aiskrim yang sejuk tadi ke dalam pembuat aiskrim, hidupkan mesin, dan putar mengikut arah yang ditetapkan, selama lebih kurang 25-30 minit.
- 4Apabila aiskrim telah lembut dah sejuk, hidangkan segera atau terus bungkus dengan plastik dan letakkan di dalam peti sejuk selama 2-3 jam.
- 5Hidangkan dan selamat menjamu!