Pankek Coco-Lover’s(Saiz hidangan: 6 orang)
Bahan-bahan
- 2 biji kuning telur
- 2 biji putih telur, dipukul
- 3 sudu besar gula
- 1 ½ cawan susu berperisa coklat Dutch Lady (315ml), masukkan lebih jika adunan begitu likat
- 3 sudu besar mentega, dicairkan
- 1 sudu kecil ekstrak vanila
- 1 ½ cawan tepung (185g)
- ¼ cawan serbuk koko (30g)
- 2 ½ sudu kecil serbuk penaik
- 3 ½ oz coklat (105g), dicincang halus
- 1 sudu besar mentega, atau minyak masak
Ganache Coklat
- 1 cawan krim putar (240ml)
- 8 oz cip coklat (175g)
- Raspberi, untuk hiasan
Langkah
- 1Campurkan kuning telur dan gula ke dalam mangkuk bersaiz besar dan pukul sekata, masukkan susu semasa memukul.
- 2Masukkan putih telur yang telah dipukul tadi dengan teliti. (Lebih baik gunakan sudu.)
- 3Masukkan dan campurkan vanila dan mentega yang telah dicairkan.
- 4Di dalam mangkuk besar yang lain, masukkan tepung yang telah diayak, serbuk koko dan serbuk penaik.
- 5Bentukkan lubang kecil di tengah-tengah adunan dan tuangkan susu dan campuran telur. Gaul sehingga adunan lembut.
- 6Masukkan coklat yang telah dicincang halus. Biarkan adunan seketika selama 15-20 minit.
- 7Untuk membuat ganache, panaskan krim putar tanpa membiarkan ia mendidih.
- 8Matikan api, kacau dengan cip coklat sehingga sebati.
- 9Di atas api perlahan, tuanglan ¼ cawan (60ml) adunan pankek ke dalam kuali yang telah diletakkan minyak.
- 10Apabila permukaan pankek mula berbuih, terbalikkan dan masak selama satu minit di kedua-dua bahagian.
- 11Apabila pankek sudah siap, curahkan ganache coklat di atas pankek. (jika ganache mengeras semasa anda sedang membuat pankek, anda boleh panaskannya di dalam ketuhar selama 15-20 saat.)